Mooi groen is niet lelijk: duurzame interieurtrends

Elk seizoen zien we nieuwe trends de kop opsteken, waar talloze mensen direct hun interieur van overhoop willen gooien. Lekker helemaal opnieuw beginnen. Maar er is ook een tegengeluid: de interieurs die juist lekker lang meegaan en duurzaam zijn. Met materialen waar niet alleen je woonkamer, maar ook de hele wereld een beetje mooier van wordt.

Wat past er perfect binnen een duurzaam interieur? Laten we inzoomen op een aantal elementen van duurzame interieurs die je makkelijk zelf kunt overnemen.

Verlichting
Het is ontzettend tof om te spelen met vormen en kleuren, maar verlichting is een grote energieverbruiker. Doe daar nog eens bovenop dat je vaak wisselt van lampenkap, en voor je het weet ben je redelijk milieuonvriendelijk bezig. 

Binnen duurzame interieurs passen daarom vooral lampen die bij allerlei stijlen passen – zoals Scandinavische verlichting. Dat is absoluut niet saai, maar wel makkelijk te combineren.

Vintage
Ben je al maanden op jacht naar die ene eettafel waar je ooit van hebt gedroomd, maar zie je hem niet terug bij IKEA of andere woonretailers? Probeer het eens in een tweedehandswinkel. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar het levert vaak ook veel uniekere meubels op – met een goed verhaal! Wil je ze echt helemaal uniek maken, dan kun je er altijd een leuk DIY-project van maken en het een likje – milieuvriendelijke – verf geven.

Tweedehands items zijn ook perfect om aan de muur te hangen of als decoratiestuk. We weten allemaal waar we die standaard posters kunnen kopen, maar als je een bijzonder exemplaar vindt op een rommelmarkt, neem hem dan mee naar huis. Je geeft een ruimte er veel meer karakter mee. 

Planten
In een duurzaam interieur mogen planten niet ontbreken. Kamerplanten kunnen de sfeer van een ruimte helemaal veranderen, en zorgen er ook voor dat je wat bewuster omgaat met de decoratie in je woonkamer. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor zelfgemaakte potten door lekker met klei aan de slag te gaan. Ook kun je op rommelmarkten vast en zeker prachtige tweedehands vazen vinden. 

Natuurlijke materialen
Een goed houten meubelstuk transformeert een kamer. Niet zo strak en saai als de witte standaard keukentafel, en ja – een houten tafel verandert door de jaren heen. Maar daardoor gaat het meubelstuk en zo ook de ruimte veel meer ‘leven’. De herinneringen aan al die heerlijk avonden met wijn en gezelligheid worden zo zichtbaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!