Gorillas, Flink, Getir en Zapp – de namen van nieuwe app-only supermarkten vliegen je om de oren en in rap tempo openen ze de ene na de andere darkstore. De belofte van deze flitsbezorgers: binnen tien minuten na bestelling heb je je boodschappen binnen. “Dit verandert de standaard van bezorging.”


De razendsnelle vorm van bezorging is volgens Laurens Sloot, hoogleraar ondernemerschap in de detailhandel aan Rijksuniversiteit Groningen, een logische vervolgstap na de al bestaande bezorgdiensten. “Voorheen moest je je boodschappen een dag van tevoren bestellen. Dat werd opgerekt tot vóór twaalf uur ’s avonds besteld de volgende dag in huis en daarna kwam de expressbezorging: binnen twee uur je boodschappen in huis. Dat het nu binnen tien minuten kan, vind ik van logistieke wereldklasse.”


Darkstores
Om aan dat gemiddelde van tien minuten te komen hebben de flitsbezorgdiensten veel magazijnen nodig in de buurt van hun klanten, ook wel bekend als darkstores. “Dit zijn eigenlijk een soort mini-dc’s met ongeveer vijftienhonderd artikelen. De...