Mode- en schoenenmerken voelen Vietnamese productieproblemen

Mode- en schoenenmerken voelen Vietnamese productieproblemen

Door gebrek aan personeel vanwege strenge coronamaatregelen kampen veel kleding- en schoenfabrieken in Vietnam met productieproblemen. Vooral grote namen als Nike, Adidas en Intersport gaan hier de gevolgen nog maanden van voelen. 

Ruim twee miljoen fabrieksarbeiders uit de schoenen- en kledingindustrie kwamen deze zomer in Vietnam thuis te zitten of zaten vast op een fabrieksterrein. In het economische centrum van Vietnam gold namelijk maandenlang een strenge lockdown. Veel van hen zijn na de lockdown terug naar hun familie op het platteland gegaan.

De verwachting is dat het nog maanden kan duren voordat veel fabrieksarbeiders terugkeren, zegt Ralf Matthaes, directeur van het in Ho Chi Minh Stad gevestigde adviesbureau Infocus Mekong Research, tegen het FD. “Ik denk dat velen pas na Tet, het Vietnamees Nieuwjaar, terugkomen.” Dat zou begin februari zijn. 

Pas in maart of april volgend jaar zitten de Vietnamese fabrieken weer op hun oude productieniveau, voorspelt BofA-econoom Faiz Nagutha. Begin volgend jaar gaan winkels dat voelen. Volgens BofA wordt twintig procent van alle schoenen wereldwijd namelijk in Vietnam gemaakt. Tien jaar geleden was dit nog tien procent. 

Voor veel merken is Vietnam een belangrijke leverancier van kleding en schoenen geworden. Nike haalt bijvoorbeeld tachtig procent van zijn schoenen uit Vietnam. Maar ook Adidas en Euretco, een grote Nederlandse inkoper voor mode- en schoenenwinkels zoals Intersport, zijn grote afnemers.

Alle drie gaan de gevolgen van de productieproblemen dus nog maanden voelen. Nike stelde onlangs zijn omzetgroeiverwachting voor 2022 bij, Adidas verlaagde zijn omzet- en winstprognose voor 2021 en Euretco verwacht hogere prijzen. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!