'Winkels lopen steun mis door timing lockdown'

'Winkels lopen steun mis door timing lockdown'

Veel winkels die momenteel gesloten zijn grijpen naast de financiële steun van de overheid. Dat komt door de rekenregels die gebruikt worden voor het bepalen van de misgelopen omzet.

Niet-essentiële winkels moesten de deuren sluiten op 19 december en blijven tot zeker half januari dicht. Om voor NOW- en TVL-steun in aanmerking te komen moeten bedrijven twintig procent omzetverlies kunnen aantonen over het hele kwartaal. "In die laatste twee weken van het jaar haal je dat niet", zegt accountant Wim Driessen tegen De Telegraaf. "En op 1 januari begint de teller opnieuw en dan kom je weer niet aan die twintig procent." 

Driessen verzorgt de boekhouding voor 130 boekhandels van Bruna en The Read Shop. Hij schat dat zo'n 95 procent van die winkels niet in aanmerking komt voor de steun. Tijdens de lockdown van vorig jaar was dat anders, omdat retailers toen een schatting mochten opgeven voor het verwachte omzetverlies in december, januari en februari.

Ook INretail ziet dat veel winkels naast de compensatie grijpen. Uit een enquête onder de leden blijkt dat als gevolg van de rekenregels minder dan veertig procent aanspraak kan maken op de TVL-regeling.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het administratief lastig is om op 1 januari geen knip te zetten. Minister Blok (Economische Zaken) beloofde eerder wel serieus te kijken naar 'schrijnende gevallen' waarin ondernemers net niet aan de eisen voor overheidssteun voldoen.
 

Reacties 4


Elsbeth van den Berg 27 dec, 11:02

Gaat om omzetverlies 20% tov periode 1 november t/m 31 december, dus niet tov een kwartaal.


Herman Ruyter 27 dec, 12:24

Omzet 1 juli tm 31 oktober wordt vergeleken met de omzet november en december , ik hoor het Rutte nog zeggen “ we laten de ondernemers niet in de kou staan.


Henri Hoogeveen 27 dec, 22:15

NOW 5 = November / December '21 tov 2019

TVL = Oktober / November / December '21 tov 2019


y allali 3 jan, 14:05

alles behalve we laten ondermens niet in de steek!!!! 1 en al kromme regels vanaf dag 1 van tvl heb ik niks ontvangen!!!! ondernemers zijn kapot gemaakt. niks meer en niks minder.....

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!