Winnaar/verliezer van de week: Zalando en Just Eat Takeaway

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Zalando en Just Eat Takeaway.

Winnaar: Zalando

Groeien én winst maken, dat gaat Zalando goed af. Het fashionplatform boekte afgelopen jaar een omzet van ruim 10,3 miljard euro, 29,7 procent meer dan het jaar ervoor. De groei verliep sneller dan in 2020, toen Zalando een kwart meer omzet boekte. Het brutohandelsvolume (GMV), waarin ook de omzet van verkooppartners op het platform is meegeteld, groeide met 34,1 procent naar ruim 14,3 miljard euro. Het aandeel van partners in het GMV is nu dertig procent. De aangepaste ebit van Zalando kwam uit op 468,4 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 420,8 miljoen. Ook onder de streep bleef er meer winst over: 234,5 miljoen euro ten opzichte van 226,1 miljoen in boekjaar 2020.

Verliezer: Just Eat Takeaway

Bij Just Eat Takeaway, waar de omzet van 4 miljard naar 5,3 miljard euro steeg, is het een heel ander verhaal. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd leed vorig jaar een verlies van 1 miljard euro, tegenover 151 miljoen in het jaar ervoor. Volgens ceo Jitse Groen kwam dat vooral door overnames, zoals van het Amerikaanse Grubhub. Er wordt daarom in de kosten gesneden. Vanaf april stopt het bedrijf in Noorwegen en Portugal, waar 10 miljoen verlies werd geleden. Groen is positief gestemd en zegt dat Just Eat snel winstgevend zal worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in