Gevaarlijk speelgoed op bol.com, webwinkel scherpt controle aan

Externe verkopers konden tot voor kort makkelijk onveilig kinderspeelgoed aanbieden op het platform van bol.com. Dat blijkt uit onderzoek van Radar.

Het consumentenprogramma heeft zelf een speelgoedwinkel opgericht en van daaruit speelgoed uit China zonder CE-keurmerk geïmporteerd. Deze artikelen konden volgens Radar makkelijk op bol.com gezet worden. Bij het plaatsen werd niet naar de veiligheid gevraagd. Verschillende speeltjes die door het Europese alarmsysteem Rapex als gevaarlijk worden beschouwd kwamen zo op het platform terecht.

Bol.com heeft de artikelen na de melding van Radar direct verwijderd. Het platform zegt in een reactie ‘de uitdaging van ondeugdelijke artikelen’ te erkennen. Het ontbreken van een universele standaard om gevaarlijke artikelen te identificeren zorgt soms voor problemen, zegt bol.com. Vanaf komende zomer moeten verkooppartners bij bol.com een foto uploaden van de CE-markering voordat ze het artikel kunnen aanbieden.
 

Reacties 4


Allart van Holten 22 mrt, 10:24

Iedereen kan een CE markering laten printen op wat ze willen in China. En dan lijkt het China Export symbool er ook nog eens enorm op. Het zegt niets. Het verplicht uploaden van test rapporten en door de verkoper getekende CE documentatie legt de lat wel iets hoger.


Jor Linden 22 mrt, 10:50

Vanaf juli moeten verkopers een ce keurmerk, handelsnaam, adres doorgeven. Tevens kan er een documentatie gevraagd worden, mocht dit niet verkrijgbaar zijn zal de partner worden verwijderd van het platform of ontvang de partner strikes wat tot schorsing kan leiden.


Ruben T 22 mrt, 11:52

Ik ben erg benieuwd hoe Bol.com vanaf de zomer actief gaat handhaven op het al dan niet ontbreken van de CE- markering. De CE-markering is verplicht bij een aantal productgroepen, waarbij het van de samenstelling van een individueel product afhangt of de CE-markering daadwerkelijk verplicht is. Als Bol.com dat goed wil handhaven, [dus artikelen waarbij CE-markering ontbreekt, terwijl het dat wel had moeten hebben, kan signaleren] zullen ze ieder product individueel moeten kunnen beoordelen of het binnen de CE-richtlijnen valt. Het zal mij benieuwen hoe ze dat gaan doen, want daar is volgens mij productkennis voor nodig die ze onmogelijk hebben voor 34 miljoen producten.


John Eeves 22 mrt, 12:08

Druppel op een gloeiende plaat. De verkoop van onveilige artikelen via Ali en Wish gaat gewoon door.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!