Als jonge kledingondernemer voelt Bert van Son een enorme behoefte om zijn vader – en de wereld – te laten zien wat hij in huis heeft. Het leidt tot succes, rijkdom en, veel later, tot het inzicht dat het productiemodel binnen de kledingindustrie radicaal op de schop moet. Levenslessen van de oprichter van circulaire spijkerbroekenfabrikant Mud Jeans.

 

Vader

“Calgary, in Canada. Daar ben ik geboren, de middelste van vijf. Mijn ouders waren een hecht stel, ik had een prima jeugd – maar daaronder speelde van alles. Zo was mijn vader, vlak na de oorlog, op zijn zeventiende wees geworden. Hij besloot vervolgens om zichzelf ook voor zijn pleegmoeder, een tante, jarenlang onzichtbaar te maken. En schreef daartoe zijn eigen doodsverklaring. Voor zijn familie was hij, met andere woorden, lange tijd ‘overleden’. Hij heeft het leven ontdekt als complete Einzelgänger. 


Het was dus niet gek dat hij met mijn moeder naar Canada emigreerde toen de staat dat begon te pushen: niets bond hem aan dit land. Mijn moeder daarentegen moest zichzelf wegcijferen. Ze verliet zonder...