'Afschaffing btw op groente en fruit is ingewikkeld en duur'

'Afschaffing btw op groente en fruit is ingewikkeld en duur'

Het afschaffen van btw op groente en fruit is juridisch ingewikkeld, duur en levert weinig gezondheidswinst op. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het kabinet is uitgevoerd.

Het kabinet wil gezond consumentengedrag stimuleren. Het is daarom van plan de btw op groente en fruit in 2024 terug te brengen van negen naar nul procent. Maar eerst moet worden vastgesteld welke producten onder het nultarief vallen en welke niet. Groente en fruit worden ook vaak gesneden verkocht of er wordt suiker en zout aan toegevoegd.

Onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek concluderen dat dit een lastig verhaal wordt. "Wij verwachten dat er geen enkele afbakening mogelijk is die niet tot juridische procedures gaat leiden." Bovendien kost de maatregel veel geld: tussen de 550 en 950 miljoen euro, terwijl de gezondheidswinst gering is. In het gunstigste geval wordt er 4 procent meer groente en fruit verkocht.

Algemeen directeur Marcel Huizing van supermarktketen Dirk van den Broek vindt dat het kabinet er nu gewoon mee moet beginnen. "Een eerste stap is om producten waar geen twijfel over bestaat aan te pakken", zegt hij op LinkedIn. "Er bestaat immers geen discussie over een tomaat of appel, toch?" 

Het kabinet komt voor de zomer met een reactie op het onderzoek.

Reacties 1


Martijn Schrama 30 mrt, 12:55

Begin gewoon met ongesneden/onverwerkte groenten en fruit, dat is toch duidelijk. Bijkomend voordeel minder verpakkingsmateriaal nodig.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!