Aangifte tegen Heineken vanwege blikjes zonder statiegeld

Aangifte tegen Heineken vanwege blikjes zonder statiegeld

Recycling Netwerk Benelux heeft aangifte gedaan tegen Heineken. De bierbrouwer ging ondanks het wettelijke verbod na 1 april door met het produceren van bierblikjes zonder statiegeld.

De lobbyclub beschuldigt het bedrijf van het overtreden van de Wet op de economische delicten, waarbij ‘zeer calculerend gedrag’ is vertoond. Momenteel is de aangifte in onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Zes jaar lang zette Recycling Netwerk Benelux zich in voor het nieuwe statiegeldsysteem.

De brouwer had alle kans om deel te nemen van de nieuwe regels, blijkt uit een reconstructie van het AD. De krant beschikt over vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is Heineken er meerdere keren op gewezen dat het na 1 april geen blikjes zonder statiegeld mocht produceren. Vier dagen voordat de wet inging, kwam de inspectie erachter dat de opslag nog volstaat met oude blikjes, zonder statiegeldlogo.

Volgens het rapport van de inspectie deelde Heineken op de dag van de controle mee dat het doorgaat met de productie van oude blikjes. De inspectie was stomverbaasd en legde een dwangsom op van 15 cent per blikje die kon oplopen tot 1 miljoen euro. De dwangsom verviel toen het productieproces was aangepast.

Heineken spreekt nog steeds van een ‘misverstand’ en zegt ook dat er een transitieperiode afgesproken was om de overgang soepel te laten verlopen. Volgens de inspectie is dit onjuist en had Heineken genoeg tijd: de regeling was al drie maanden uitgesteld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!