Delhaize scherpt regels aan voor zelfstandigen

Delhaize scherpt regels aan voor zelfstandigen

Delhaize's nieuwe franchisenemers krijgen te maken met aangescherpte regels en boetes die oplopen tot 15 procent van de jaaromzet. Volgens De Tijd wil Delhaize meer invloed uitoefenen, wat tegen de zin is van zelfstandigen.

Delhaize legt de strengere regels vast in de contracten met franchisenemers van de 128 winkels die dit jaar nog overgaan op zelfstandigen. Later geldt dit ook voor de andere winkels. 

Volgens het nieuwe contract moeten zelfstandigen minimaal 95 procent van het Delhaize-aanbod in hun schappen leggen. Ook moeten zij hun versproducten en producten van A-merken verplicht bij Delhaize aanschaffen. De keten zegt daarmee duidelijk herkenbaar te willen blijven. Delhaize legt ook maximumprijzen op een selectie basisproducten en promoties. Dat stuit bij de zelfstandigen op weerstand, want veel winkels boeken 15 procent of meer van hun omzet met producten die zij zelf bereiden of inkopen bij lokale leveranciers.

Delhaize legt boetes op voor wie zich niet aan de regels houdt: variërend van 2 tot 15 procent van de jaaromzet. 

Sinds maart is er al een sociaal conflict aan de gang nadat Delhaize aankondigde 128 winkels te gaan verzelfstandigen. Dit jaar worden er al winkels overgedragen aan zelfstandigen. Er lopen gesprekken met 400 kandidaten. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!