Brancheverenigingen komen met nieuw huurmodel voor winkelstraat

Brancheverenigingen komen met nieuw huurmodel voor winkelstraat

Verschillende brancheverenigingen en ondernemersorganisaties pleiten voor een evenwichtigere huurovereenkomst in winkel- en horecapanden. Daarom hebben zij een alternatief model gepresenteerd.

Veel verhuurders maken momenteel gebruik van de ‘Huurovereenkomst Winkelruimte’ opgesteld door de Raad van Onroerende Zaken (ROZ). De initiatiefnemers van het nieuwe plan, waaronder INretail, MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel, vinden dat er in die overeenkomst 'onredelijke bepalingen' zitten. Dat komt volgens hen doordat het model vooral wordt opgesteld vanuit de kant van de verhuurders. Hoewel de ROZ verzekert ook het gezichtspunt van de huurders mee te nemen, zien de partijen dat dus anders.

Het belangrijkste verschil in het ingediende plan is dat de huurder meer rechten krijgt en met meer 'redelijke bepalingen' te maken krijgt. Concrete voorbeelden hiervan zijn: een minimaal energielabel en isolatiewaarden, begrenzing van de huurindexering en een meer evenwichtige regeling van de servicekosten, onderhoud en vernieuwingen door verhuurders.

Het nieuwe voorstel is volgens de initiatiefnemers een duurzamere en evenwichtigere variant en moet er uiteindelijk voor zorgen dat onnodige faillissementen worden voorkomen. “Huurder en verhuurder hebben elkaar nodig. Het is dan logisch om ieders belangen in een gelijkwaardiger huurmodel te dienen”, aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.

Reacties 3


Henk Grifhorst 2 feb, 15:27

Helaas er komt geen 1.5 liter uit een literfles, steeds meer mensen durven geen bedrijf te starten, wegens rechsongelijk discriminatie voorbeeld, tijdens de bestuursvergadering mkb Nederland, vroeg ik aan de minister als een medewerker van mi in privetijd dronken door rood rijd zijn verzekeraars en ouders niet aansprakelijk, maar als ondernemers ben je 2jaar aansprakelijk voor het ziekteverzuim! Zij gaf mij in bijzijn van jde gehele vergadering gelijk ,


Claasv Dassen 1 feb, 23:07

We hebben tijdens Corona ministers, wethouders en allerlei organisaties gehad die opriepen dat verhuurders redelijkheid in acht namen. De grote jongens trokken zich er niks van aan, hoezo zouden ze nu opeens wel meewerken aan dit plan? Grote verhuurders hebben de macht en als je niet mee wil werken wachten ze wel op een buitenlands concern dat hier amper belasting betaald en zodoende die huur wel neemt of verhuurders wachten net zo lang tot de gemeente gaat meebetalen aan ombouw/renovatie.


Presikhaaf Winkelier 1 feb, 22:59

Kan er dan ook gestopt worden met de standaard huurtermijn van 5 jaar? Het wordt vaak verdedigd met het argument dat anders de eigenaar geen lange termijnplannen kan maken voor zijn onroerend goed. Ik huur al 20 jaar een pand waar de eigenaars (achtereenvolgens Corio, Wereldhave en nu een kleine belegger) nul aan onderhoud aan gedaan hebben. En ik denk dat ik niet de enige ben die in die positie zit.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!