Interesse in de tuinbranche vanuit consument flink gestegen

Interesse in de tuinbranche vanuit consument flink gestegen

Een van de meest interessante veranderingen sinds of door de pandemie is de stijging van de interesse in de tuinbranche vanuit de Nederlandse consument. Hierdoor is de omzet van de Nederlandse tuinbranche in de afgelopen jaren flink gegroeid. Wat opvallend is, is dat het hierbij juist niet gaat om typische tuinonderdelen zoals planten en bloemen.

Uit onderzoek van Tuinbranche Nederland blijkt dat er juist meer geld uitgegeven is aan de ‘duurdere’ dingen zoals vuurkorven, professionele lichtsnoeren, terrasverwarmingen en buitenkeukens. Met bijvoorbeeld een lichtsnoer dat je buiten kunt gebruiken als tuinverlichting, sfeerverlichting, terrasverlichting en feestverlichting maak je van je tuin binnen no time een gezellige buitenruimte.

Steeds vaker online gezocht naar tuinmeubelen en tuincentra
De online trends in de tuinbranche worden ieder kwartaal onderzocht door Garden Connect. Uit dergelijk onderzoek blijkt dat het aantal bezoekersaantallen op websites binnen de tuinbranche in het tweede deel van 2023 flink is gegroeid. Men zocht hierbij minder vaak op kamerplanten en planten in het algemeen, maar juist vaker op tuinmeubelen, tuindecoratie en informatie omtrent tuincentra. Dat dit gestegen is ten opzichte van het begin van 2023 heeft naar alle waarschijnlijkheid vooral te maken met het koude begin van het jaar. Het werd pas vanaf eind mei wat warmer, wat direct te zien was aan het aantal zoekopdrachten in de zoekmachines.

Het daadwerkelijke aantal online aankopen is wel wat afgevlakt in 2023 in vergelijking met de jaren ervoor. Dat is heel logisch te verklaren door het feit dat er sinds het begin van de pandemie juist ineens een opvallende groei was binnen deze branche. De coronacrisis zorgde ervoor dat we massaal gingen tuinieren en optimaal gebruik wilden maken van onze buitenruimte. Daardoor steeg het aantal verkopen van lichtsnoeren, loungesets en vuurkorven binnen een aanzienlijke tijd. Een onderdeel dat juist minder werd verkocht in de tuinbranche was de categorie sierbestrating. Daar is een opvallende omzetdaling van 10% in vergelijking met vorig jaar te zien.

Diverse tuintrends beschikbaar voor 2024: wat gaan we zien?
Nu de interesse in de tuinbranche over het algemeen weer in een stijgende lijn zit, is het interessant om eens te kijken naar de verschillende tuintrends voor het nieuwe jaar. 2024 belooft een inspirerende tijd te worden voor tuinliefhebbers, waarbij er van alles te zien is op het gebied van duurzaamheid, sfeer en groen. Nu we de laatste jaren alsmaar vaker buiten te vinden zijn, is het bijvoorbeeld een must om een sfeervolle buitenruimte te creëren. 

Lichtsnoeren voor buiten als tuinverlichting, sfeerverlichting en terrasverlichting
Omdat we de tuin steeds vaker gebruiken als een verlengstuk van onze woonkamer richten we de tuin ook totaal anders in dan vijf jaar geleden. Zo staat het creëren van een warme en gezellige sfeer centraal. Naast fijne en comfortabele (lounge) meubels hoort daar sfeervolle verlichting bij. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een lichtsnoer dat je kunt gebruiken als tuinverlichting, sfeerverlichting, terrasverlichting en feestverlichting. Met een lichtsnoer tover je iedere ruimte, klein of groot, om tot een sfeervolle plek waar je lekker kunt eten, drinken, relaxen en bijkletsen met vrienden en familie. Onze tip? Ga voor kwaliteit en kies voor een professionele lichtsnoer uit een daarvoor bedoelde webshop. Dat soort lichtsnoeren zijn veel sterker, bieden betere verlichting en gaan langer mee.

Duurzaamheid en milieubewustzijn staan ook centraal in tuin
Een ander thema dat we de laatste jaren vaker zien in onze leefruimte en dus ook de tuin is duurzaamheid. Mensen streven steeds vaker naar biodiversiteit in het groen rondom hun woning om zo iets bij te dragen aan een beter milieu en een betere wereld. Dit doen ze door te investeren in bijenvriendelijke bloemen en planten, inheemse planten in plaats van uitheemse planten, composteringssystemen en regenwatervoorzieningen om water op te vangen en te hergebruiken. Onder andere daarmee wordt een groenere en milieuvriendelijke buitenruimte gecreëerd; iets wat helemaal past bij de moderne samenleving in Nederland.

Ook slimme toepassingen worden alsmaar populairder
Wat tot slot interessant is om te benoemen in de tuintrends voor 2024 is dat de slimme toepassingen die we de laatste jaren in woningen zien verschijnen ook steeds vaker in de tuin en andere buitenruimtes wordt gebruikt. De integratie van technologie in tuinen groeit gestaag. Hierbij kun je denken aan slimme bewateringssystemen, maar ook aan handige slimme tuinverlichting zoals een slim lichtsnoer dat je op afstand kunt bedienen via een handige app. Deze technologische toevoegingen maken het beheren en het onderhouden van een tuin veel eenvoudiger en vooral toegankelijker en efficiënter. Zo kan men nog meer genieten van hun eigen buitenruimte.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!