Rinsma Modeplein: 'Je treft hier alles wat je in de stad ook vindt'

Rinsma Modeplein: 'Je treft hier alles wat je in de stad ook vindt'

Rinsma Modeplein in het Friese dorp Gorredijk is met zo'n 8.000 vierkante meter een van de grootste modewinkels van Nederland. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer in het 136 jaar oude familiebedrijf. Wat is het geheim van het succes?


Mode-ondernemers Gerk Jan en Coby Rinsma bevinden zich begin jaren 90 op een kruispunt. Breiden ze hun familiebedrijf Modehuis Rinsma uit, met verschillende filialen in steden waar meer passanten komen? Of leggen ze de focus op de bestaande winkel in het dorpje Gorredijk, en maken ze die tot iets écht bijzonders wat de reis naar Friesland voor nog meer mensen rechtvaardigt?


Inmiddels is wel duidelijk dat de keuze op het laatste is gevallen. En ook dat dat de ondernemersfamilie geen windeieren heeft gelegd. Rinsma Modeplein, zoals het bedrijf inmiddels heet, kende sindsdien een enorme groei in zowel oppervlakte en medewerkers als in klanten. Inmiddels weten wekelijks duizenden het modehuis te vinden. “De keuze van mijn ouders heeft goed uitgepakt”, zegt dochter en huidig directeur Anna Rinsma. “Ook als je bedenkt dat winkelgebieden in middelgrote steden het de laatste...

Rinsma Modeplein in het Friese dorp Gorredijk is met zo'n 8.000 vierkante meter een van de grootste modewinkels van Nederland. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer in het 136 jaar oude familiebedrijf. Wat is het geheim van het succes?


Mode-ondernemers Gerk Jan en Coby Rinsma bevinden zich begin jaren 90 op een kruispunt. Breiden ze hun familiebedrijf Modehuis Rinsma uit, met verschillende filialen in steden waar meer passanten komen? Of leggen ze de focus op de bestaande winkel in het dorpje Gorredijk, en maken ze die tot iets écht bijzonders wat de reis naar Friesland voor nog meer mensen rechtvaardigt?


Inmiddels is wel duidelijk dat de keuze op het laatste is gevallen. En ook dat dat de ondernemersfamilie geen windeieren heeft gelegd. Rinsma Modeplein, zoals het bedrijf inmiddels heet, kende sindsdien een enorme groei in zowel oppervlakte en medewerkers als in klanten. Inmiddels weten wekelijks duizenden het modehuis te vinden. “De keuze van mijn ouders heeft goed uitgepakt”, zegt dochter en huidig directeur Anna Rinsma. “Ook als je bedenkt dat winkelgebieden in middelgrote steden het de laatste jaren zwaar hebben.”


350 merken

Met Anna en haar man Henk-Jan, eveneens directeur, staat de vijfde generatie aan het roer in het 136 jaar oude familiebedrijf. Ook haar vader en moeder werken nog steeds op de winkelvloeren die in totaal zo’n 8.000 vierkante meter beslaan. De klant heeft er keuze uit 350 merken in dames- en herenmode en uit de winkels Zij van Rinsma, de Heeren van Rinsma, Qulotte Lingerie & Badmode en Rinsma Schoenen. Er is ook een huisbarbier. En eigen horeca in de vorm van een lunchroom en een restaurant met terras aan het water. Of, zoals de modetelg zegt: “Je treft hier alles wat je in de stad ook vindt.”


Samen met de gratis parkeergelegenheid voor de deur is dat dan ook waar de aantrekkingskracht in schuilt. Voor een deel. Het mantra ‘Hoe groter de reis, hoe hoger de eis’ van vader Gerk Jan zit ook bij de huidige generatie goed tussen de oren. Een bezoekje aan het modeplein moet de moeite waard zijn. In alle opzichten.

Koffie met iets lekkers

Persoonlijke aandacht is daarbij onmisbaar. Het familiebedrijf is groot geworden door service, laat Rinsma weten. “We zijn een grote winkel maar streven naar de service van een boutique. Dat begint al met het kopje koffie met iets lekkers bij binnenkomst. Je ziet het ook terug in de persoonlijke adviezen van onze medewerkers die op zoek gaan naar het best passende kledingstuk bij iemands gezicht en figuur; kleding die het zelfvertrouwen vergroot. De agenda staat vol met personalshopping-afspraken. We hebben er zelfs speciale daglichtsuites voor ingericht.”

 

Ook is er altijd wat te doen bij de Rinsma’s. Een masterclass van een stylist bijvoorbeeld, of de mogelijkheid tips en tricks op te doen van een aanwezige visagist. Er zijn modeshows, een high tea en brunches.


“De horeca is erg in trek. Soms vergeet ik dat even en denk ik: ‘Wat is het toch stil in de winkels’. Vervolgens zie ik dat de klanten volop zitten te lunchen tussen 13 en 14 uur. Het is een sterke combinatie. ‘Als jullie iets doen, doen jullie het goed’, zei laatst iemand. Dat is precies de bedoeling.”


'Tussen de 18 en 88'

De doelgroep van Rinsma wordt op de vloer weleens gekscherend omschreven als ‘iedereen tussen de 18 en 88’. Het is een referentie naar het jaar 1888, waarin het bedrijf werd gesticht. Maar die omschrijving is wat te algemeen. Het zijn vooral mensen die waarde hechten aan mooie kleding en graag geholpen willen worden bij het vinden ervan. Modische klanten, variërend van de werkende man en vrouw tot de bruidegom en het oudere echtpaar. “Van de 10 mensen die we binnenkrijgen komen er 6 tot 7 vanwege een speciale gelegenheid zoals een diploma-uitreiking, of omdat ze gast zijn op een bruiloft.”


Het zijn mensen uit de regio. Maar ook daarbuiten. De dame uit Amsterdam bijvoorbeeld, die 2 keer per jaar afreist naar de Friezen voor een nieuwe garderobe-aanwinst, omdat ze er naar eigen zeggen beter wordt geholpen dan in de Randstad. Ze is niet de enige, merkt Rinsma op. De laatste 2 decennia groeide de retailer in Gorredijk van lokale speler steeds meer uit tot een bovenregionaal merk.

Tekst loopt door onder de fotoAnna RitsmaAnna Rinsma

Om de groei in goede banen te leiden en goed op klantwensen in te blijven spelen investeerde het familiebedrijf verschillende keren flink in de winkel. Meest recent is de verbouwing van 2022. “Aan de kant van de dorpskern hebben we 2 buurpanden die al in ons bezit waren, platgegooid en opnieuw gebouwd. Nu bieden ze op de begane grond ruimte aan extra horeca met terras aan het water om de verblijfsduur te verlengen en lokaal iets terug te doen. Op de andere verdiepingen zijn ons magazijn met de voorraden, weborderafdeling, customercare, kantine en kantoren gevestigd. Daarnaast hebben we verschillende winkelafdelingen op de begane grond een facelift gegeven”, somt ze op.


Bovenkant van de markt

De laatste 10 tot 15 jaar bevindt het bedrijf zich segment-technisch tussen midden en hoog. Rinsma zoekt de laatste jaren meer aansluiting bij de bovenkant van de markt. De voorkeur gaat daarbij uit naar leveranciers die met snelwisselende collecties kunnen komen zodat er regelmatig iets nieuws in de rekken hangt.


Service verlenen en een persoonlijke benadering staan of vallen natuurlijk met goede krachten. Het modehuis investeert volgens Rinsma veel in medewerkers, met behulp van bijvoorbeeld trainingen, en spant zich in om ook jongere generaties voor het vak te interesseren. Ze vervolgt: “Niet iedereen heeft helder voor ogen hoe mooi werken in de mode kan zijn. En hoezeer retail en mode gepaard gaan met dynamiek en emotie. Kleding raakt verschillende lagen. Met een goed advies en kledingstuk kan iemand zich daadwerkelijk beter voelen. Je kunt anderen er op zo’n mooie manier mee helpen.”


De verschillende kostenstijgingen zijn een andere uitdaging. Die volledig doorberekenen in de prijzen is geen optie, omdat het bedrijf de prijzen marktconform wil houden. Rinsma probeert het verdienmodel te optimaliseren door aanpassingen te maken aan de kostenkant.


Coronapandemie: een rottijd

Het ondernemerschap doet hoe dan ook, vroeg of laat, een beroep op je veerkracht. De retailvrouw ondervond het aan den lijve tijdens de coronapandemie. Een rottijd, noemt ze het, die ook nog eens veel geld kostte.


Al zat er ook een mooie kant aan. “Het was prachtig hoeveel solidariteit er intern ontstond en hoe flexibel de organisatie is. De eerste lockdown was nog maar net een feit toen er op de winkelvloer al een heel sorteercentrum op poten was gezet. Binnen 2 dagen reden er 8 auto's rond met Rinsma Bezorgt-bedrukking die alle webshopbestellingen binnen 2 uur rijafstand persoonlijk bezorgden bij de klanten. Maar: het was spannend. Het is heel moeilijk om zo afhankelijk te zijn van de beslissingen van de overheid. Ik ben juist ondernemer geworden om de zaken meer in eigen hand te hebben.”


Persoonlijke aandacht online?

Rinsma Modeplein heeft sinds een jaar of 10 een webshop. Die moet voldoen aan de eisen van de tijd en tegelijkertijd herkenbaar zijn voor de klant. “De vraag is hoe we ook online onze passie en traditionele waarden zoals service en persoonlijke aandacht overbrengen. Op dit moment personaliseren we onze dienstverlening op basis van een datamanagementplatform en verbeteren we de integratie tussen on- en offline. Er zijn best nog wat stappen te zetten, maar zo leren we de klant beter kennen. Uiteindelijk is dat toch waar het om draait: dat je ‘m blij kunt maken. Dat maakt mijn werk zo leuk.”

 

 

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!