Intertoys komt in handen van ToyChamp

Intertoys komt in handen van ToyChamp

Mirage Retail Group heeft een koper gevonden voor speelgoedketen Intertoys. Het is de Belgische branchegenoot ToyChamp, met 26 vestigingen in Nederland en 15 in België. Intertoys heeft ruim 200 winkels in Nederland.

Mirage, dat ook eigenaar is van Blokker, werd begin dit jaar benaderd door het Belgische familiebedrijf. "We zijn erg tevreden met dit resultaat", zegt ceo Ynse Stapert van Mirage. "We hebben er alle vertrouwen in dat door de verkoop aan ToyChamp de winkels van Intertoys in goede handen komen. Het is een prima match en beide formules vullen elkaar uitstekend aan. Het is een goede krachtenbundeling. De gedrevenheid en de ervaring die de familie Nolmans in deze markt heeft is zeer waardevol."

Ceo Koen Nolmans van ToyChamp is er ook mee in z'n nopjes. "Wij hebben als familiebedrijf een rotsvast geloof in de magie van fysiek winkelen en al zeker in wat kinderen kan boeien. Aangevuld met een sterke online propositie, past Intertoys daarbij als speelgoedspecialist naast de belevingswinkels van ToyChamp perfect in deze strategie." 

Intertoys en ToyChamp vervullen ieder een eigen rol, zeggen de bedrijven. Er zijn dan ook geen plannen om de bestaande, onderscheidende, formules te veranderen. Eddy Assies blijft ceo en Jan Nap gaat door als cfo. De Autoriteit Consument & Markt moet nog met de overname instemmen.

In de etalage
Intertoys stond begin dit jaar al in de etalage bij Mirage. Het bedrijf had een koper gevonden, maar die deal ging uiteindelijk niet door. “We waren met 1 partij heel ver in gesprek, maar dat is op het laatste moment om onduidelijke redenen beëindigd", aldus ceo Stapert destijds. Welke partij het was, is nog steeds onbekend. Na het afketsen werd Intertoys uit de etalage gehaald door Mirage, maar de speelgoedketen heeft nu dus alsnog een andere eigenaar gevonden.

Met de verkoop van Intertoys stoot Mirage zijn best lopende keten af. Intertoys zag zijn brutobedrijfswinst (ebitda) in 2023 oplopen van 11,4 miljoen naar 12,4 miljoen euro (10 procent). Ook de omzet ging in dat jaar met zo'n 9 procent omhoog. Zonder de winst van Intertoys zou het totale verlies van de hele groep boven de 50 miljoen euro zijn uitgevallen.

Geldnood
Of de verkoop van Intertoys iets te maken heeft met de dreigende geldnood van Mirage is vooralsnog onbekend. De eigenaar van onder andere ook Blokker en Miniso kreeg een waarschuwing in zijn jaarverslag van acute geldnood van de accountants. Stapert zei daar destijds over: "Wij hebben er vertrouwen in dat we met de genomen maatregelen de continuïteit van de groep kunnen waarborgen."

Miniso loskoppelen van Mirage is 'op dit moment niet aan de orde', meldt een woordvoerder desgevraagd aan RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!