De banken in ons land frustreren de concurrentie op de markt voor betaalproducten. Dat stelt betalingsorganisatie Currence. Om die reden heeft de president-commissaris van Currence, Annemarie Jorritsma, haar functie neergelegd. Hetzelfde geldt voor directeur Ada van der Veer.
Currence werd begin vorig jaar opgericht, en moet zorgen voor meer concurrentie op het gebied van betaalproducten. De banken en Currence hebben nu een verschil van inzicht over de onafhankelijke positie van de toezichthouder. Jorritsma: “Het bemoeien houdt maar niet op. Het gekozen model van zelfregulering vraagt om zelfdiscipline van de banken, maar dat lijkt moeilijk te realiseren.” Hoe de concurrentie precies wordt belemmerd door de banken, wil Currence niet kwijt.
Wel stelt Van der Veer dat Currence de belangen van alle marktpartijen onvoldoende kan laten meewegen. Daarbij speelt het midden- en kleinbedrijf, van waaruit veel klachten komen over de kosten van elektronisch betalen, een belangrijke rol. “Marktpartijen moeten onze onafhankelijke positie niet kunnen beïnvloeden, maar de banken wenden alle invloed aan om ons op ander gedachten te brengen.” Met gevolgen voor de marktwerking. “Als toetreders niet mogen komen, beperkt dat de innovatie.”
De banken, aandeelhouders van de organisatie, zeggen het vertrek van de bestuurders te betreuren. Currence is nog jong, aldus ABN Amro en ING. Dat zou de oorzaak van het conflict zijn. “Het is niet ongewoon dat er in de opstartfase verschillen van inzicht ontstaan over het beleid.”
Meer technologisch retailnieuws op RetailTech.nl.
Conflict: Currence-bestuur stapt op
Gepubliceerd op 26 mei 2006 om 00:00
Reacties 0