Steeds minder jongeren onder de zestien jaar kopen tabaksproducten. Jongeren die dat wel proberen, krijgen in negen van de tien gevallen zonder problemen tabak mee. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit heeft laten uitvoeren.

In 1999 kocht ruim een kwart van de jongeren onder de zestien wel eens tabak, naar eigen zeggen. Vorig jaar lag dat percentage aanzienlijk lager: zes procent. Hoewel de meeste jongeren die wel roken moeiteloos tabak mee zeggen te krijgen in de winkel, stellen negen van de tien ondernemers zich keurig aan de wet te houden. Die schrijft voor dat aan jongeren onder de zestien geen tabaksproducten mogen worden verkocht.

Volgens jongeren wordt in slechts twintig tot 34 procent van de gevallen een opmerking over de leeftijd gemaakt door de verkoper. Maar zelfs dan wordt de tabak uiteindelijk gewoon verkocht, aldus de jonge consumenten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) grijpt de uitslag van het onderzoek aan om op te roepen tot strafbaarstelling van de jeugdige koper. “Er moet een wet komen die het mogelijk maakt om jongeren op hun gedrag aan te spreken. Het kan niet zo zijn dat een jongere die willens en wetens de wet overtreedt dit straffeloos kan doen terwijl de verkoper een boete riskeert. Als iemand te hard rijdt is hij immers ook zelf strafbaar en niet de scooter- of autoverkoper”, aldus het CBL.