“Speciale rijksadviseur voor detailhandel”

Er moet een speciale rijksadviseur komen voor de detailhandel. Dat vindt Locatus-directeur Baptist Brayé. Hij deed zijn pleidooi voor uitbreiding van het College van Rijksadviseurs met een Rijksadviseur Detailhandel, tijdens de discussiemiddag ‘Winkelplanning Nederland’. Die middag werd georganiseerd op initiatief van ING Real Estate, het Ruimtelijk Planbureau, Locatus en Management Producties.

Het rijk heeft het winkelplanningsbeleid teveel uit handen gegeven, vindt Brayé. Het belangrijkste motto van het rijksbeleid is momenteel ‘centraal wat moet, decentraal wat kan.’ De enige planologische richtlijn daarbij zou zijn ‘elk bedrijf op de juiste plek.’ Zo’n uitgangspunt kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, vindt Brayé, en daarmee wordt ontwikkelingsplanologie tot gelegenheidsplanologie gereduceerd.

Bovendien zouden gemeenten en provincies een toetsingskader ontberen voor wenselijkheid en duurzaamheid van initiatieven. Ook leidt de huidige situatie volgens de Locatus-directeur tot rechtsongelijkheid. Wat in de ene gemeente niet mag, mag in de andere wel. Daarom zou het vorig jaar opgerichte College van Rijksadviseurs moeten worden uitgebreid met een Rijksadviseur Detailhandel, aldus Brayé.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!