Veel videotheken verhuren computergames, terwijl entertainmentbrancheorganisatie NVPI dit heeft verboden. Dat wil met de maatregel het illegaal kopiëren van spelletjes zoveel mogelijk voorkomen. Videotheekhouders hebben echter trucs gevonden om onder het verbod uit te komen. Een klant kan bijvoorbeeld een game kopen bij de videotheek. Om deze na een paar dagen weer terug te verkopen aan de ondernemer – voor een bedrag dat een paar euro onder het oorspronkelijke aankoopbedrag ligt.

De organisatie van videotheekhouders, NVDO, is woedend op de NVPI. “De NVPI wil hiermee het thuis kopiëren zo veel mogelijk uitbannen, maar dit werkt piraterij alleen maar in de hand.” De consument moet nu namelijk altijd het volle pond voor het spelen van een game betalen. De NVDO gaat proberen het verbod terug te draaien. “Een gang naar de rechter zien we niet zitten, maar we gaan ervan uit dat het moet lukken met de NVPI in gesprek te raken.”

Laatstgenoemde organisatie is zich overigens van geen kwaad bewust. “We hebben op basis van de auteurswet uit 1912 alleen maar duidelijkheid willen creëren”, aldus woordvoerder Wouter Rutten. “Uitgangspunt van die auteurswet is dat verhuur alleen maar toegestaan is mits er schriftelijke toestemming ligt van de maker van het product.”