‘Het Patagonia van de denimindustrie’, zo wordt Nudie Jeans al genoemd. Gestart met twintig procent biologisch katoen claimt het Zweedse merk inmiddels volledige duurzaamheid én transparantie. “Een hoop bullshit kun je denken, maar voor ons is het honderd procent de waarheid”, vertelt topman Palle Stenberg.

Stenberg trekt zelf graag de vergelijking met Tesla. Het grote verschil is volgens hem dat Tesla geen gratis reparatieservice heeft. Bij Nudie Jeans kunnen klanten terecht om hun broek gratis te laten maken. “Hoe mooi zou het zijn als je een beschadigde deur gratis kunt repareren? Elke keer weer, de rest van je leven. Dan koop je toch ook een Tesla? Daarom moeten wij de wereld goed vertellen wie we zijn.”

Vaak klinkt iets als muziek in de oren, maar bij Sonos ook als ‘muziek voor de ogen’. In de verstilde, hippe ruimtes in Londen wordt geluid tot kunst verheven, met als motto: kijken, luisteren, maar – in principe – niet kopen. Correspondent Mathijs Schiffers bezoekt de flaghipstore van Sonos in Londen.

Een chique verspaleis? Of een toeristische vreetkeet? Verder uit elkaar kunnen deze omschrijvingen nauwelijks liggen. Toch gaan ze allebei over de Rotterdamse Markthal, die nu bijna drieënhalf jaar open is. Terwijl de massa er nieuwsgierig rondsnuffelt, zuchten de ondernemers. Zit het concept nu al aan zijn prachtig beschilderde plafond? Een reportage van Amnon Vogel.

Op 27 januari stierf Ingvar Kamprad. Hij richtte in 1943 het bedrijfje IKEA op dat een wereldmerk werd. Minimaal een op de honderd wereldburgers heeft thuis een Billy om boeken in te zetten. Alleen hij vergat van zijn succes te genieten. Hans Verstraaten schetst een portret van ‘de Zweedse calvinist’.

De marathon van New York of Rotterdam lopen. Tien kilo kwijtraken. Of gitaar leren spelen. De retailers van de toekomst verkopen niet alleen producten, maar helpen dromen waar te maken. Als coach, in een project. Strategie-expert Antonio Nieto-Rodriguez gelooft er heilig in. En een merk als Nike is al zo ver. Wie volgt?

De ambachtseconomie is een miljardenbusiness, maar boette jarenlang in aan populariteit. Inmiddels lijkt vakmanschap op de weg terug. Millennials willen met hun handen aan het werk én zoeken actief naar het stempel ambachtelijk, lokaal of authentiek. “De grote jongens zijn zich bewust van hun imagoprobleem”, vertelt socioloog Richard Ocejo, auteur van het boek Masters of Craft: Old Jobs in the New Urban Economy. Ook is er aandacht voor drie jonge ondernemers die het aloude ambacht herontdekken en in een nieuw jasje steken: SneakerRestore, Farm Brothers en Kever Genever.

Het februarinummer van RetailTrends is ook dit jaar het toneel van de special Human Capital. Nick Möller ging op bezoek bij Decathlon, dat in navolging van Zappos al zijn managementlagen overboord heeft gegooid. Voor het eerst ligt de bal volledig bij de medewerkers, die zelfs hun eigen job samenstellen. “Het ironische is dat we top-down hebben besloten dat we voortaan niet meer top-down werken”, vertellen Freek Dierkes en Coen Meurer.

#MeToo domineert na bijna een half jaar nog altijd het publieke debat en cultuur lijkt de wortel van het kwaad. Hoe kunnen retailers hun culturen veranderen, en tegelijk laten versmelten met hun merk? Op vijf manieren, zegt de Amerikaanse brandexpert Denise Lee Yohn.

In de nieuwste RetailTrends ook aandacht voor de switch van profit naar purpose, waarom populaire merken steeds populairder worden, een selfie van Wouter Staal van Yoghurt Barn en columns van Hans Verstraaten, Bart Brüggenwirth en Kitty Koelemeijer. Het tweede nummer van het jaar is op 9 februari verschenen. Ben je al member van RetailTrends? Je ontvangt dan iedere maand het printmagazine van RetailTrends, plus:

  • Toegang tot de digitale editie van het magazine

  • 10 extra gebruikersaccounts voor je collega’s

  • Onbeperkt toegang tot RetailTrends.nl

  • Iedere dag het laatste nieuws in je mailbox

  • Toegang tot het volledige archief

  • De mogelijkheid je persoonlijke nieuwspagina samen te stellen

Klik hier voor meer informatie over een membership.