De parels van de winkelstraat in Antwerpen

Antwerpen schurkt aan tegen de Nederlandse grens en dat zie je terug als je door de grootste winkelstraat (de Meir) loopt, waar HEMA. WE Fashion en vanHaren vlak bij elkaar liggen. Maar ook unieke en innovatieve Vlaamse concepten zijn goed vertegenwoordigd in de Belgische havenstad. Een inspiratierondje langs bekende en onbekende winkels in de stad.

Antwerpen schurkt aan tegen de Nederlandse grens en dat zie je terug als je door de grootste winkelstraat (de Meir) loopt, waar HEMA. WE Fashion en vanHaren vlak bij elkaar liggen. Maar ook unieke Vlaamse concepten zijn goed vertegenwoordigd in de Belgische havenstad. Een inspiratierondje langs bekende en onbekende winkels in de stad.

Kleine wasjes, grote wasjes
De tour begint bij de Wasbar, een concept dat in 2012 is gestart door de (toen nog) studenten Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau. Zij hadden geen zin om elk weekend de was mee te nemen naar hun ouders, maar wilden ook niet in een TL-verlichte wasserette zitten. Daarom bedachten ze de Wasbar, een plek waar je de was kunt doen en ondertussen een kop koffie kan drinken, kan lunchen of ’s avonds kan dineren. Inmiddels heeft de Wasbar zes locaties verspreid over België. 

Dille & Kamille
Dit Nederlandse concept bestaat al sinds 1974 en heeft de laatste jaren flink de wind in de zeilen gehad. Met 22 vestigingen in Nederland, elf in België en de eerste stappen over de Duitse grens timmert het bedrijf hard aan de weg. Net als bij het gros van de Dille & Kamille-winkels is ook deze in Antwerpen niet te vinden op aan A-locatie, maar op de Vleminckstraat, een zijstraatje vlak bij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het plan is om dit jaar een bed and breakfast te openen boven de winkel en er komt een restaurant bij de winkel, zodat klanten in Dille & Kamille-sfeer kunnen winkelen, eten en slapen. 

Verser dan vers
Het Belgische equivalent van de Albert Heijn to go vind je bij het Delhaize Fresh Atelier, waar je terechtkunt voor een verse versnapering of koud drankje. Het grootste verschil met het Nederlandse zusje is dat je bij het Fresh Atelier ook warme maaltijden als lasagne kan meenemen. Bovendien is er een saladebar waar je voor een bepaald bedrag zelf je salade kunt samenstellen. Het ziet er op het oog allemaal wat verser uit dan bij de Albert Heijn to go, maar hé, what’s in a name

Boekdelen
In een tijd dat boekhandelaren het zwaar hadden en er meer boekwinkels sloten dan bij kwamen, opent Wouter Cajot de boekhandel ‘t Stad Leest op de Steenhouwersvest 16. Niet alleen zat de tijdsgeest niet mee (denk terug aan 2011), ook de wijk rondom de winkel was een kleine tien jaar geleden nog een ondergeschoven kindje. Maar Cajot wist door zijn ondernemersgeest en andere kijk op boeken een totaal nieuw concept neer te zetten, met succes. Bij ’t Stad Leest bestaat het aanbod niet uit duizenden boeken, maar ligt een zorgvuldig uitgekozen selectie in de winkel. En om de boeken goed tot zijn recht te laten komen, liggen de boeken voornamelijk in de kijkrichting, zodat de omslagen boekdelen kunnen spreken. Er is een groot gedeelte gereserveerd voor boeken voor de allerkleinsten en er is ook een hoek voor echte literatuur, maar het gros zijn boeken met mooie fotografie of over een niche-onderwerp, waar beeld de boventoon voert. 

Opgelet, eland in de stad!
Je moet het maar aandurven; een winkel openen die volledig in het teken staat van Scandinavische producten. Dat doet Moose in the City. De conceptstore zit sinds 2011 op de IJzererenwaag in de Belgische stad en verkoopt vrijwel alles dat een link heeft met Scandinavië. Van designmeubels van Hay en Muuto tot kleding van Numph, Selected Femme en Modström. Maar het verkoopt ook outdoorkleding, boeken en speelgoed. Zolang het maar afkomstig is uit Zweden, Noorwegen, Finland of Denemarken. 

Mix and match
Een fietsenzaak, een boekhandel en een winkel in kantoorartikelen allemaal onder één dak. Het klinkt chaotisch en onoverzichtelijk, maar bij de conceptstore van Mark komt alles goed tot zijn recht. De winkel is een samensmelting van fietsenwinkel De Geus, eerdergenoemde boekhandel ’t Stad Leest en Wunderkammer, een zelfstandige cadeauwinkel. Het resulteert in een winkel waar je zowel fietshelmen en -verlichting kunt kopen, maar ook terechtkunt voor een ansichtkaart, plant of goed boek. En vergeet de hoeveelheid woonaccessoires en gekke snuisterijen niet. Hoewel alle productcategorieën mooi bij elkaar gegroepeerd zijn, is het aanbod wat veel en is de kans om overprikkeld te raken niet uitgesloten. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen