Hoe Janzen een volwassen cosmeticamerk wil worden

Hoe Janzen een volwassen cosmeticamerk wil worden

Cosmeticamerk Janzen opende deze maand zijn allereerste brandstore. Niet het makkelijkste moment, maar ja, de opening zat al een tijdje in de pijplijn. En het zal niet bij één winkel blijven. Wat kunnen we nog meer van dit snel groeiende parfummerk verwachten?

Om gelijk maar even een voor de hand liggend misverstand uit de wereld te helpen: nee, met de gelijknamige actrice en presentatrice Chantal heeft Janzen niets te maken. Oprichter Gertjan Schot wilde een typisch Nederlandse naam voor zijn merk, met een kleine twist. De Z verwijst naar ‘zen’, het gevoel dat Janzen zijn klanten hoopt te geven met zijn beautyproducten en geurtjes. Janzen vindt zijn oorsprong in het Brabantse Oisterwijk en bestaat sinds 2006, destijds nog vooral als producent van badjassen en accessoires. Sinds 2010 ligt de focus op parfums, een idee dat ontstond na een bezoek aan het Zuid-Franse Grasse. Die stad staat bekend om zijn parfumindustrie en is ook nu nog de bron van herkomst voor Janzens producten. Er zijn nu tien eigen parfums en inmiddels heeft het merk zijn assortiment verbreed met geurstokjes, kaarsen, bodycrèmes, scrubs en...

Cosmeticamerk Janzen opende deze maand zijn allereerste brandstore. Niet het makkelijkste moment, maar ja, de opening zat al een tijdje in de pijplijn. En het zal niet bij één winkel blijven. Wat kunnen we nog meer van dit snel groeiende parfummerk verwachten?

Om gelijk maar even een voor de hand liggend misverstand uit de wereld te helpen: nee, met de gelijknamige actrice en presentatrice Chantal heeft Janzen niets te maken. Oprichter Gertjan Schot wilde een typisch Nederlandse naam voor zijn merk, met een kleine twist. De Z verwijst naar ‘zen’, het gevoel dat Janzen zijn klanten hoopt te geven met zijn beautyproducten en geurtjes. Janzen vindt zijn oorsprong in het Brabantse Oisterwijk en bestaat sinds 2006, destijds nog vooral als producent van badjassen en accessoires. Sinds 2010 ligt de focus op parfums, een idee dat ontstond na een bezoek aan het Zuid-Franse Grasse. Die stad staat bekend om zijn parfumindustrie en is ook nu nog de bron van herkomst voor Janzens producten. Er zijn nu tien eigen parfums en inmiddels heeft het merk zijn assortiment verbreed met geurstokjes, kaarsen, bodycrèmes, scrubs en douchegels. Daarmee is Janzen inmiddels een volwaardig home & body-merk dat levert aan zevenhonderd winkels, 85 procent Nederlandse dealers en een aantal zaken in België. En nu is er dus een eigen brandstore: aan de Kerkstraat in hartje Den Bosch.

Het pand werd al in januari aangehuurd en de opening stond eigenlijk voor begin april gepland, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Toen eind april steeds meer winkels hun deuren heropenden durfde ook Janzen het wel weer aan, ook met de voor het merk belangrijke Moederdag in het verschiet. Voor Den Bosch is deels om praktische redenen gekozen. “Zelf zitten we in Oisterwijk en ik wil iedere dag in de winkel staan om te zien hoe klanten reageren, hoe de beleving is”, vertelt Schot. Dus ging de keuze wat hem betreft tussen Den Bosch, Tilburg, Breda en Eindhoven en is het uiteindelijk de Noord-Brabantse hoofdstad geworden. “Het is een stad die erg goed bij ons past. Een bourgondische stad met veel winkelend publiek.” Schot kijkt tevreden terug op de eerste periode na de opening. “De reacties zijn goed, zowel op social media als in de winkel zelf. En hoewel het in de stad rustiger is dan normaal, is ook de omzet volgens verwachting.”

Zelfde groei als voor de crisis
De coronacrisis heeft sterk uiteenlopende gevolgen per branche. Kledingzaken staat het water soms aan de lippen terwijl supermarkten rustig doorgroeien. Een cosmeticamerk als Janzen valt daar een beetje tussenin, vertelt Schot. “We leveren onder meer aan sauna’s. Die zijn dicht, dus dat is echt dramatisch.” Tegelijkertijd zijn ook drogisterijen belangrijke klanten van het merk en die hebben betere tijden. Geuren lopen weliswaar wat achter, omdat de testers in de winkels niet gebruikt kunnen worden, maar toch ziet die branche groeiende omzetcijfers. Net als Janzen. “Over het geheel maken we dezelfde groei door als voor de crisis”, zegt Schot. Op jaarbasis bedraagt die vijftig tot zestig procent. “De eerste twee weken van de crisis zakte het even helemaal in, maar vanaf de tweede week april heeft dat zich hersteld.”

Janzen begeeft zich grofweg in het speelveld van Molton Brown, L’Occitane en Provence en Rituals. Niet de makkelijkste concurrenten om tegen te vechten. “Maar wij gaan de strijd ook helemaal niet aan”, zegt Schot. “We kunnen makkelijk naast elkaar bestaan. Vergeleken met hen zijn wij een kleintje, maar we zijn wel een steeds herkenbaardere plek in Nederland aan het worden.” Het neerzetten van een eigen winkelbestand moet die trend voortzetten. Daarna wordt wellicht over de grens gekeken. “We hebben al best veel aanvragen gekregen uit het buitenland maar gaan nog nergens serieus op in. We zitten nog zo in de groei en willen eerst de collectie beter op poten hebben en ontdekken hoe de klant zich voelt in de winkel. Als de basis eenmaal staat kunnen we vrij snel verder schakelen.”

Winkels in grote steden
Dat snelle schakelen gebeurt nu al binnen de landsgrenzen. Zo kwam de Bossche winkel vrij plotseling. “Zes maanden geleden wisten we helemaal nog niet dat we hiermee zouden beginnen en nu staat hij er”, zegt Schot. Knopen doorhakken kan snel gaan, wil hij maar zeggen. Als de eerste brandstore een succes is zullen nieuwe vestigingen snel volgen. “Dat zullen er geen vijftig worden. We richten ons op de grote steden met publiek.” Hij denkt aan een stuk of tien, vijftien winkels op A1-locaties. Steden als Amsterdam, Maastricht, Groningen en Zwolle komen spontaan bij hem op. “Het is maar net wat zich aandient. En misschien zit ergens een goede franchiser die interesse heeft in ons concept, dat is ook een optie.” Afhankelijk van of en hoe de binnensteden de komende maanden weer opleven, verwacht hij nog dit jaar nieuwe openingen. “Het concept ligt er, het verhaal is er. Dat is makkelijk door te zetten.”

Concrete plannen zijn er ook voor een webwinkel. De huidige situatie drukt ook Janzen met de neus op de feiten wat betreft het belang van online verkoop. Binnen drie, drieënhalve maand moet hij live zijn. “Dat doen we vanuit de brandstore in Den Bosch”, vertelt Schot. “Hoe we het precies organiseren moeten we nog bekijken.” Hij noemt zowel ophalen in de winkel als van daaruit verzenden als opties. Verder zal de focus de komende maanden liggen op het uitbreiden van het assortiment om een nog completer cosmeticamerk te worden. “We zijn kerngezond, doen alles uit eigen middelen en zijn een sterk groeiend bedrijf. Nu is het tijd om ook een volwassen bedrijf te worden.”
 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!