De 3.300 bemande tankstations in Nederland zullen steeds meer investeren in andere producten en diensten. Omdat auto’s steeds minder brandstof consumeren, zal de groei van het wagenpark niet leiden tot toename van de hoeveelheid liters benzine en diesel. Het aantal verkopen zal daarom steeds belangrijker worden voor pomphouders. Dat constateert het vakblad Pompshop.

In de winkel, maar ook bij de pomp zelf zal narrowcasting worden ingezet.  De consument kan dan gedurende de twee minuten dat hij tankt naar reclameboodschappen kijken. Bij Tamoil loopt een proef met een narrowcastingsysteem dat voertuigen van vaste klanten herkent en de getoonde boodschap aanpast aan eerdere aankopen van frisdrank of candybars.

Ook het onbemande tankstation ontkomt niet aan bijverkoop. In Zweden is er bijvoorbeeld een automaat met ruitenwisservloeistof ontwikkeld. De klant werpt een munt in, steekt een slangetje in zijn reservoir en laat de vloeistof erin lopen. Sensortechniek moet het mogelijk maken dat klanten direct afrekenen voor getankte brandstof, zonder dat daar nog pinnen aan te pas komt.