EU zet rem op online verkoop alcohol en sigaretten

Alleen producten die eigenhandig door particulieren in een lidstaat worden ingevoerd zijn vrijgesteld van accijns. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie. De fiscus in heel wat Europese lidstaten zal opgelucht ademhalen.

Het Hof moest oordelen over een Nederlandse wijnclub die jaarlijks een grote bestelling Franse wijn plaatste en die via een vervoerder naar Nederland liet brengen. Volgens de wijnclub moesten in Nederland geen accijnzen betaald worden, omdat er al in Frankrijk betaald waren. Landen met zware accijnzen op sigaretten en alcoholhoudende dranken vreesden dat het arrest de deur zou openzetten voor goedkoop internetshoppen in landen waar die producten goedkoop zijn, om de aankopen vervolgens te laten opsturen. Maar dat gaat dus niet door.

 De Europese Commissie hoopte op een andere uitspraak. Brussel is van mening dat kleine verzendingen tussen particulieren vrijgesteld moeten zijn van accijns in het invoerland. Om de leemte in de regels op te vullen, heeft de Europese Commissie inmiddels een voorstel ingediend bij de EU-landen. De vrijstelling van accijns geldt dan uitdrukkelijk ook voor verzendingen door een transportbedrijf of anderen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!