Koopzondag leidt tot spanning in Leiden

Een gemeente mag zelf bepalen of een wijk tot toeristisch gebied wordt verklaard. En als dat eenmaal gebeurd is, mogen de winkels daar ook op zondag open gaan.

En daar draait het op dit moment om in Leiden. Winkeliers en met name supermarkten zien hun klanten de boodschappen op zondag in het centrum doen. Het centrum is namelijk een toeristisch gebied en dus mogen de supermarkten daar iedere zondag open. Oneerlijke concurrentie, vinden de winkeliers die buiten het centrum zijn gevestigd. En omdat de bevolking in Leiden een referendum mag aanvragen, worden op dit moment handtekeningen verzameld.

De nieuwe gemeenteraad, waarin SP en ChristenUnie zitten, is echter faliekant tegen de opening van winkels op zondag en ook tegen een dergelijke referendum. Maar als genoeg handtekeningen worden verzameld, dan moet het referendum er toch komen. Mocht uit dit referendum blijken dat de Leidenaren voor vrije openingstijden kiezen, dan voelt de ChristenUnie zich genoodzaakt uit het college te stappen. ‘Wij kunnen niet verantwoordelijk zijn voor de invoering van nog meer koopzondagen’, zegt Filip van As, wethouder van de Christelijke partij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends en mis niets!

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!