Pinproblemen dreigen aan het begin van volgend jaar door verouderde automaten. In een fors aantal winkels, restaurants en tankstations maken ondernemers momenteel nog gebruik van de verouderde Telepas-pinautomaat. Als zij voor het einde van de maand geen nieuwe betaalautomaat bestellen dan zal Currence, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor het betalingsverkeer, hen per 1 februari afsluiten.

Currence stelt deze drastische maatregel om de betaalveiligheid te kunnen garanderen. Een nieuwe betaalautomaat kost een ondernemer enkele honderden euro’s. De brancheverenigingen staan op hun achterste benen. Zo zijn bijna tienduizend automaten nog niet vervangen.

'Veel ondernemers hebben geen idee wat hen boven het hoofd hangt', zegt bestuurslid Henk Pol van het Platform Detailhandel Nederland. 'Zeker deze drukke maand hebben ze wel wat anders aan het hoofd dan denken aan nieuwe betaalautomaten. Maar straks zitten ze wel met een groot probleem, omdat de klant straks niet meer kan pinnen.'