Nederlanders hebben het afgelopen jaar opnieuw meer gepind en gechipt. De chipknip werd bij ruim 164 miljoen transacties gebruikt, een toename van 12,1 procent vergeleken met 2005. Het aantal pinbetalingen steeg met 8,8 procent tot ruim 1,4 miljard. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Currence, dat toezicht houdt op elektronisch betalen.

In 2005 nam het aantal chip- en pintransacties nog met respectievelijk 15,4 en 6,9 procent toe. Per transactie pinnen Nederlanders gemiddeld 44 euro. Het bedrag is in de afgelopen jaren steeds lager komen te liggen. Vier jaar geleden werd gemiddeld nog 47 euro gepind. Per chiptransactie werd in het afgelopen jaar gemiddeld 2,68 euro betaald.

Net als in 2005 was de bedrijfstak waar de grootste stijging van het aantal pintransacties werd geregistreerd vorig jaar de horeca en recreatie. In het afgelopen jaar groeide daar het aantal pintransacties met 33,5 procent, tegen een groei van achttien procent in 2005. De supermarkten hebben met 34,3 procent nog steeds het grootste aandeel in het aantal pinbetalingen. Daarna volgen benzinestations met negen procent en de kledingsector met 8,1 procent.

Van alle betalingen met de chipknip zijn er in het afgelopen jaar ruim 74 miljoen gedaan in de catering. Voor een parkeerkaartje is vorig jaar 45 miljoen keer gechipt.