Het aantal voorzieningen is in vier jaar met gemiddeld acht procent per 100 duizend inwoners gedaald. Op het platteland was de daling van het aantal banken, winkels en horecagelegenheden met zes procent minder sterk. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend heeft gemaakt.

Het CBS maakte een vergelijking tussen 2001 en 2005. In deze periode is het aantal voorzieningen per honderdduizend inwoners teruggelopen van 899 naar 825. Op het platteland liep het aantal voorzieningen terug van 837 naar 787. De daling geldt voor alle provincies, met uitzondering van Flevoland, waar het aantal nagenoeg gelijk bleef. In de provincies Groningen en Zuid-Holland daalde het aantal het sterkst.

Het aantal bankfilialen daalde met 38 procent het snelst. Het CBS denkt dat dit komt door de opkomst van internetbankieren. Ook het aantal levensmiddelenwinkels op het platteland daalde sterk, met achttien procent. In Zuid-Holland en Utrecht was de daling nog groter: twintig procent.