Familiebedrijf Van Tol bewijst met zijn Dagwinkel-formule het bestaansrecht van de buurtsupermarkt. De drie ondernemende broers Van den Hurk gaan met hun winkels tegen de trend van vergroting van supermarkten in. `Kleine supers houden een dorp of buurt leefbaar`, vindt Michael van den Hurk, commercieel directeur bij groothandel Van Tol.

Daarom begon van Tol drie jaar geleden met de nieuwe formule, met als doel om het imago van de buurtwinkel en buurtsupermarkt op te krikken. De Dagwinkel richt zich op tweeverdieners met weinig tijd en ouderen, en biedt met name aanvullende, vergeten en verse boodschappen. Het geheim is de persoonlijke aanpak, zegt Michiel van den Hurk. `De winkelier moet een hulpvaardige buurman zijn, een steun en toeverlaat van de buurt.`

De broers van den Hurk bieden een complete formule aan de ondernemers, met begeleiding bij de indeling van de winkel, logistiek, promotie, prijsstelling en het assortiment. De winkel biedt een service-centrum voor bijvoorbeeld het slijpen van messen, het afdrukken van foto`s, strippenkaarten en een pinautomaat. Klanten kunnen op het internet bestelde spullen bij de Dagwinkel laten bezorgen. Om te kunnen overleven, moet de buurtwinkel volgens Van den Hurk niet meegaan in de prijzenoorlog.