Zes jaar geëist tegen Hyundai-topman
Gepubliceerd op 16 januari 2007 om 00:00
Justitie verdenkt de 68-jarige Chung ervan zeker 86 miljoen euro uit de bedrijfskas van Hyundai te hebben gestolen. Het geld zou zijn doorgesluisd naar geheime fondsen om vervolgens te worden gebruikt voor omkoping van politici en ambtenaren. Hij wordt bovendien beticht van wanbeleid, waardoor Hyundai voor miljoenen dollars schade heeft geleden.
Chung werd in april gearresteerd, maar twee maanden later op een borg van 1 miljoen dollar vrijgelaten wegens zijn slechte gezondheid. In juni gaf Chung nog toe dat hij een rol heeft gespeeld in het opzetten van de geheime fondsen, maar dat zijn betrokkenheid beperkt was. Ook wist hij zich geen details meer te herinneren van de zaak.
Chung bood dinsdag opnieuw zijn excuses aan voor de affaire en vroeg om een voorwaardelijke straf. Volgens zijn advocaten dient de rechtbank de schadelijke gevolgen in te zien voor Hyundai en de Zuid-Koreaanse economie in haar geheel als Chung wordt veroordeeld. Chung staat bekend om zijn directe aanpak en heeft geen opvolger bij Hyundai benoemd. Ook Hyundai zelf heeft zich verontschuldigd voor het omkoopschandaal. Het concern zegde in april een donatie van 1 miljard dollar toe aan enkele liefdadigheidsinstellingen toe als compensatie. Ook werd de bouw van een autofabriek in Tsjechië en de Verenigde Staten uitgesteld omdat Chung en andere topbestuurders van Hyundai het land niet meer uitmochten.
De aanklagers vinden echter dat de wet moet worden nageleefd en dat van Chung een voorbeeld moet worden gemaakt. ‘Als de rechtbank mild is in zijn oordeel komt dat neer op een open uitnodiging voor grotere catastrofes in de toekomst’, aldus de aanklagers. Het vonnis wordt op 5 februari uitgesproken. De eis tegen Chung komt op een toch al onrustig moment voor Hyundai. Werknemers van het autoconcern legden maandag het werk tijdelijk neer uit onvrede over de hoogte van een bonusuitkering. Ook weigerden ze eind vorig jaar overuren te draaien. Ze dreigen met verdere stakingen op woensdag als niet aan hun eisen wordt voldaan.
Volgens Hyundai hebben de staking en werkweigering al geleid tot een productieverlies van bijna 19 duizend voertuigen. Hyundai is samen met dochterbedrijf Kia Motors de grootste autofabrikant van Zuid-Korea en de op vijf na grootste ter wereld.
Reacties 0