Betalingsverwerker Equens schrapt vierhonderd arbeidsplaatsen in Duitsland en Nederland. Het grootste deel daarvan verdwijnt in Nederland. De reorganisatie is noodzakelijk om de concurrentie aan te kunnen, liet Equens dinsdag weten.

Equens is voortgekomen uit de fusie tussen Interpay, dat in Nederland het betalingsverkeer regelt, en de Duitse branchegenoot Transaktionsinstitut. Equens zegt zich te moeten voorbereiden op de verwachte consolidatie op de Europese markt voor betalingsverkeer. Het is volgens het bedrijf noodzakelijk de kosten tot 2010 met 25 procent te verlagen. Dat komt neer op 50 miljoen euro.

Het banenverlies wil Equens opvangen door minder externe mensen in te huren en door natuurlijk verloop. Werknemers die worden ontslagen, krijgen hulp van Equens bij het zoeken naar een nieuwe functie. In Nederland werken ongeveer duizend mensen bij Equens, in Duitsland ongeveer tweehonderd.

De aankondiging van de reorganisatie komt op het moment dat Equens een recordaantal verwerkte betalingen kon melden. Afgelopen jaar heeft de onderneming bijna zeven miljard girale transacties verwerkt, een stijging van 6,3 procent ten opzichte van 2005.