ING, ABN Amro en Rabobank willen de papieren acceptgiro's vervangen door een digitale nota. Ze hebben daar een nieuwe standaard voor ontwikkeld. Vanaf eind dit jaar moet de huidige acceptgiro langzaam verdwijnen. Dat heeft een woordvoerster van ABN Amro donderdag bekend gemaakt.

Een digitale nota houdt in dat consumenten een waarschuwing krijgen per e-mail, sms of op de banksite als ze een rekening moeten betalen. Ze kunnen op de internetpagina van hun bank vervolgens de details van de rekening inzien. De betalingen geschieden vervolgens online. Volgens de banken is de nieuwe methode geheel veilig.

Het gezamenlijke initiatief is ontstaan uit angst dat afzonderlijke stappen niet succesvol zullen zijn. Rabobank kwam begin vorig jaar al met een digitale nota voor eigen klanten (NotaBox). Klanten van andere banken kunnen wel gebruikmaken van dit systeem, maar dat werkt omslachtig, aldus een Rabobank-woordvoerder. ‘Met ABN Amro en ING erbij kunnen de digitale nota's op veel grotere schaal worden verspreid.' De huidige optisch leesbare acceptgiro bestaat al sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarvoor waren ponskaarten gangbaar.