Producent van diervoeding Nutreco verwacht dat in 2050 ongeveer acht miljard mensen de wereld bevolken tegen zes miljard nu. Omdat de zeeën nu al overbevist worden, neemt de vraag naar gekweekte vis steeds meer toe. En dat betekent een groeiende vraag naar visvoer.

Volgens bestuursvoorzitter Wout Dekker van Nutreco is er de capaciteit nodig van drie keer de aarde om de bevolking te voorzien van het niveau van voedsel zoals wij dat hier in het Westen kennen. “Zonder technologische doorbraken is het onmogelijk om de wereldbevolking in de toekomst van voeding te voorzien”, legt hij uit.

De snelle groei van de bevolking heeft natuurlijk zijn weerslag. “Een effect dat we nu al zien, is dat prijzen van grondstoffen fors stijgen. Vismeel en visolie worden flink duurder, want behalve een stijgende vraag zit er ook een stuk speculatie in. Dit heeft zijn weerslag op de prijzen van vis en vlees voor consumenten. Het deel van het inkomen dat aan voeding wordt besteedt, zal flink toenemen.”

Nutreco is bezig met een omslag en wil zich voornamelijk richten op het maken van diervoeding. Voorheen richtte het bedrijf zich ook op de productie van levende have en slacht. Pas geleden verkocht het zalmkwekerijen met een boekwinst van ongeveer 400 miljoen euro. De opbrengst daarvan wil het management steken in overnames.