'Over tien jaar werkt driekwart winkels samen'

Het aantal winkels dat onder een formule werkt, verdubbelt de komende tien jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van NRC Handelsblad onder deskundigen en ondernemers in de detailhandel.

Het aantal franchisevestigingen is de afgelopen vijf jaar met 26 procent gestegen naar 21.400, terwijl het aantal zelfstandige winkeliers daalde. Het aantal franchiseformules steeg in 5 jaar met 41% naar 498. Deze ontwikkeling zet de komende jaren versneld door, verwacht Joost Bos van Koelewijn & Partners: “Binnen tien jaar is driekwart van alle winkels franchise of zit in een samenwerkingsverband.”

Dit leidt volgens de krant tot een monotoner straatbeeld, waar veelal dezelfde winkels te vinden zijn. Omdat franchisegevers steeds strenger worden in hun eisen rond bijvoorbeeld winkelinrichting, worden de verschillen in de winkelstraten nog verder verkleind. “Dit is wat de consument wil”, zegt Ben Buitelaar van Koelewijn & Partners. Klanten zeggen volgens hem op zoek te zijn naar verrassende winkels, maar in de praktijk te kiezen voor de zekerheid van formules.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!