De vakbonden FNV en CNV pleiten beiden voor een aanpak van topsalarissen in het bedrijfsleven. Deze maand werd bekend dat verschillende bestuursvoorzitters van grote bedrijven hoge bedragen hebben ontvangen.

FNV Bondgenoten wil dat de politiek de topsalarissen in de commerciële sector aanpakt. CNV Bedrijvenbond wil in eerste instantie via de Sociaal-Economische Raad (SER) met werkgevers regelen dat paal en perk wordt gesteld aan de topsalarissen. Maar als dat niet lukt moet de regering ingrijpen.

Voorzitter Jan Jongejans van de CNV Bedrijvenbond heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW en werkgeversvereniging AWVN een brandbrief gestuurd. Daarin stelt hij hen de vraag of ze nog kunnen uitleggen waarom werknemers dit "graaigedrag" niet mogen overnemen. De loonstijging van de top moet niet groter zijn dan die van andere werknemers, aldus Jongejans.

Het nieuwe kabinet wil de topinkomens van bestuurders in de (semi-)publieke sector beteugelen. Maar dat is niet genoeg, vindt Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. "Dit kabinet zal nu echt werk moeten maken van een rechtvaardiger inkomensverdeling." Ook de Bedrijvenbond vindt dat het kabinet moet ingrijpen wanneer het in de SER niet lukt