Supermarktconcern Laurus heeft 2006 afgesloten met een verlies van 45 miljoen euro. Daarmee heeft het bedrijf beter gepresteerd dan een jaar eerder, toen een verlies van 66 miljoen euro moest worden geïncasseerd.

De gezamenlijke omzet van de supermarkten van Laurus kwam uit op 3,2 miljard euro, een afname vergeleken met de 3,7 miljard in 2005. Volgens Laurus had dit te maken met de verkoop van de Edah- en Konmar-filialen, waardoor Laurus nog één winkelketen over heeft, Super de Boer. Door de verkoop van de andere twee formules kon Laurus de schuldenlast behoorlijk terugdringen. ‘In financieel opzicht is de erfenis uit het verleden voor Super de Boer beperkt’, zei bestuursvoorzitter Jan Brouwer vrijdag. Super de Boer groeide afgelopen jaar 2,5 procent.

Edah en Konmar moesten worden verkocht wegens de grote schuldenlast van het concern. De problemen van Laurus zijn terug te voeren op de mislukte ombouwoperatie naar één formule: Konmar. Daar kwam in 2003 de supermarktoorlog bovenop, waardoor het bedrijf steeds dieper in de ellende wegzakte. Er werden extra aandelen uitgegeven, er werd meer geld geleend en er kwamen reorganisaties. Dat was echter niet voldoende.