De accountant van Ahold, Deloitte, is berispt door de Raad van Tucht voor Registeraccountants. Volgens de raad heeft de Deloitte-accountant 'onvoldoende scherp gecontroleerd'.

De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) van Pieter Lakeman had de zaak aangekaart. Die meende dat Deloitte de jaarrekeningen tussen 1996 en 2001 niet had mogen goedkeuren. De berisping maakt volgens SOBI de weg vrij voor miljardenclaims aan het adres van Deloitte. Volgens SOBI gaat het niet om één verantwoordelijk persoon, maar meer om Deloitte als bedrijf. "Het is niet zo dat we Deloitte failliet willen krijgen, maar ze kunnen wel claims aan de broek kunnen krijgen", aldus Lakeman.

Bij US Foodservice kwam in 2003 fraude aan het licht die te maken had met kortingen die werden gegeven aan leveranciers van het bedrijf. Doordat Deloitte de Amerikaanse cijfers telkens goedkeurde, kon de beurskoers van Ahold hoog blijven. "Daarom hebben mensen tussen het najaar van 2000 tot februari 2003 veel te duur aandelen gekocht", vindt Lakeman.