De bierbrouwers Grolsch, Heineken en Bavaria gaan de boetes die de ondernemingen woensdag kregen opgelegd van de Europese Commissie aanvechten.

Grolsch kreeg een boete opgelegd van 32 miljoen euro wegens wegens prijsafspraken. Het bedrijf uit Enschede zegt met verbijstering kennis te hebben genomen van deze uitspraak en tekent beroep aan. Het onderzoek had betrekking op mededingingskwesties in de jaren 1996 tot en met 1999.

Bierbrouwerij Bavaria kreeg een boete van bijna 22,9 miljoen euro omdat het verboden prijsafspraken heeft gemaakt met concurrenten. De brouwer is naar eigen zeggen geheel ten onrechte gestraft in een kwestie die ruim tien jaar geleden gespeeld zou hebben.

Heineken overweegt stappen te ondernemen tegen de uitspraak. De brouwer noemde woensdag de beschuldigingen overdreven en onrechtvaardig. Heineken kreeg van de Europese Commissie een boete van 219 miljoen euro opgelegd wegens kartelafspraken. Het Belgisch-Braziliaanse Inbev (onder meer Hertog Jan) krijgt een boete van 84 miljoen euro kwijtgescholden omdat het meewerkte met de onderzoekers van Kroes.

Lees ook: Consumentenbond wil geld zien van brouwers