Het Nederlandse internetbetaalsysteem PayDutch behoort tot een van de beste innovaties van de afgelopen twaalf maanden. Tot die conclusie komt Syntens, het innovatienetwerk van het ministerie van Economische Zaken.

Het systeem van PayDutch werkt simpel. De koper vult op de website zijn mobiele telefoonnummer en dat van de verkoper in en krijgt dan als eerste een transactiecode per sms. Met die code vult hij op de website verdere gegevens in. Vervolgens stort de koper het geld op de ‘tussenbank’, die een seintje geeft aan de eigenaar dat hij het object kan versturen. Dat geld wordt pas overgemaakt naar de verkoper als de koper het in goede orde heeft ontvangen.

PayDutch levert sinds vorig jaar zomer de mogelijkheid veilig op internet te kopen en te verkopen. “Wij zijn als het ware de ‘derde rekening’, zoals een notaris dat is als een huis wordt gekocht”, zegt directeur Mark Roelofsen. Hij en zijn partner Marc Hermans bedachten het idee van de online tussenrekening, omdat er nog veel wordt gefraudeerd met internetbetalingen.