Effectenbank Theodoor Gilissen geeft koopadviezen voor Ahold en Sligro. Laurus krijgt een verkoopadvies. Tot deze raad komt de bank na een onderzoek naar Nederlandse levensmiddelendetaillisten.

Het koopadvies voor Ahold is gebaseerd op een zogeheten som-der-delenberekening. Wanneer het concern wordt opgesplitst, dan zou dat een waarde van 12 euro per aandeel opleveren. Verkoop van US Foodservice zou op de korte termijn waarde vrijmaken. Een verder opsplitsen van Ahold lijkt volgens de analisten van Theodoor Gilissen (TG) een waarschijnlijk scenario omdat er geen synergie zou zijn tussen de Amerikaanse en Europese supermarkten. Volgens TG kan het eerdere vertrek van topman Moberg leiden tot een verdere ontmanteling van Ahold.

Sligro heeft volgens de analisten van TG op basis van 2007 een waardering die boven het gemiddelde in de sector ligt. Gekeken naar volgend jaar is de waardering echter in lijn met het gemiddelde in de sector. Omdat de onderneming sneller groeit dan de markt, is een premie gerechtvaardigd, aldus TG. Het koersdoel is gesteld op 35 euro. De beurskoers van Laurus reflecteert volgens de analisten van TG de verwachtingen in de markt weer dat het bedrijf volgend jaar weer winst maakt. Het koersdoel van 3 euro komt ongeveer overeen met de huidige beurskoers.