Visverkopers en haringboeren zijn laaiend op het Productschap Vis. Dat meldt de Telegraaf. Het productschap heeft een haringverordening in het leven geroepen, die ervoor zorgt dat de Hollandse Nieuwe pas vanaf 6 juni mag worden verkocht.

Volgens visspecialist Michel Heusy uit Bergen liggen de koelcentra van vishandelaren al vol met Hollandse Nieuwe. “De haringen in mijn koelcel hebben al een uitstekend vetpercentage, waarom moet de consument dan nog drie weken wachten? Op 6 juni leveren, dat betekent dat een supermarkt als Albert Heijn die dag meteen met de prijzen gaat stunten. En dat komt de vele viskramen in het land niet ten goede.”

Maarten Mens van het productschap spreekt de beschuldigingen van Heusy tegen. “98 procent van de visdetailhandel is heel blij met de maatregelen. Het is in het verleden al vaker gebeurd dat de ene kraam al verkocht, terwijl er bij de buren nog geen haring lag. De start van de haringverkoop was altijd een gentlemen’s agreement, maar het blijkt dat twee procent van de visspecialisten zich niet aan de afspraken houdt. Vandaar de verordening, die visverkopers die voor 6 juni verkopen een boete van ruim 11 duizend euro kan opleggen.”