Nederlandse supermarkten moeten hun bevoorrading flink herzien. Alleen dan kan men tot grotere efficiency en lagere kosten komen. Supermarkten dienen hiertoe onder meer grotere orders in één keer af te nemen bij hun leveranciers.

Dat stelt bedrijfskundige Piet van der Vlist in zijn proefschrift `Synchroniseer de retail supply chain`, waarop hij vrijdag promoveerde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Na recente problemen van Albert Heijn en Jumbo met het vullen van de schappen ontstond discussie over de spreiding en bevoorrading van supermarkten. Beide ketens zijn van mening dat de overheid vaag beleid voert door enerzijds wel winkels in de binnensteden te willen, maar niet voor de benodigde venstertijden voor de bevoorrading van de winkels te zorgen.

Voorts is er onvrede over het verkeers- en vergunningenbeleid: “We worden gedwongen binnen de bebouwde kom te zitten, hoewel dat winkel- en verkeerstechnisch nauwelijks haalbaar is”, vindt directeur Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten.