Fair Trade Original, leverancier van de Wereldwinkels, verkeert in zwaar weer. Door financiële problemen moeten veertig van de tachtig arbeidsplaatsen bij het bedrijf verdwijnen. In totaal gaat het om 21 gedwongen ontslagen.

Het bedrijf gaat het deel van Fair Trade dat eerlijke koffie verkoopt van de hand doen, evenals het magazijn. Personeel dat daar werkt, verhuist mee. De leverancier van producten aan Wereldwinkels heeft het jaaroverzicht nog niet gepubliceerd, waardoor de omvang van de financiële problemen onduidelijk is, liet een woordvoerster vrijdag weten. Een miljoenenverlies, zoals dagblad Trouw vrijdag meldde, is volgens de zegsvrouw echter overtrokken.

Fair Trade gaat ook het non-food assortiment inkrimpen. “Klanten van de Wereldwinkels zullen dat merken, omdat er minder verschillende producten in de schappen liggen”. De producenten in derde wereldlanden ondervinden van de maatregelen eveneens hinder, denkt Fair Trade. “Zij zijn niet honderd procent van ons afhankelijk en we zullen ze natuurlijk helpen om ander werk te vinden”, aldus de woordvoerster.