Het apart inzamelen van plastic flessen en flacons is volgens 76 procent van de bevolking een goed idee. Ruim negen op tien Nederlanders is bereid hun plastic flessen te scheiden van het gewone afval. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van onderzoeksbureau TNS-NIPO, in opdracht van het ministerie van VROM.

In april begon bij twintig gemeenten en bij een aantal bedrijven de gescheiden inzameling van plastic flessen en kunststofverpakkingen. Hiervoor worden speciale zakken of bakken gebruikt. Naast petflessen, waar statiegeld op zit, worden bijvoorbeeld shampooflacons en verpakkingen voor vloeibaar wasmiddel apart ingezameld. Het ingezamelde materiaal dient als grondstof voor nieuwe verpakkingen.

Van de Nederlanders vindt 87 procent het belangrijk dat de overheid maatregelen treft om verpakkingsafval te verminderen. Bijna de helft (45 procent) vindt dat de overheid het bedrijfsleven moet verplichten minder verpakkingen te gebruiken en 42 procent van de burgers vindt dat naast papier en glas meer verpakkingsmaterialen gescheiden moeten worden ingezameld.