Kleine bouwmarkten gaan zich wapenen tegen het geweld van reuzen als Gamma en Praxis. De doe-het-zelfzaken Hubo, Doeland en Big Boss gaven onlangs aan samen te gaan met Multimate. Zo ontstaat een inkoopcombinatie van 400 ‘breedpakketzaken’ van zelfstandige ondernemers. Hun totale omzet is een half miljard euro. “Het samengaan is een belangrijke ontwikkeling, omdat er nu een derde grote inkooporganisatie bijkomt”, aldus Patrick Langley van marktonderzoeker GfK Benelux.

De concurrentie van het grootwinkelbedrijf is moordend. “Intergamma (Gamma en Karwei) en Maxeda (Praxis en Formido) voeren al jaren de markt aan, ondanks de opkomende concurrentie van Hornbach”, zegt Langley. Die grote bouwmarkten hebben samen tweederde van de markt in handen.

Frank Quix van Q&A Research is van mening dat kleinere bouwmarkten als Hubo, Doeland en Big Boss nog wel degelijk bestaansrecht hebben. “Dat zijn winkels waar het personeel doorgaans toch net een stapje harder loopt om je als klusser op weg te helpen.”