Levensmiddelen als brood, pasta en zuivelproducten dreigen duurder te worden als gevolg van scherp gestegen grondstofprijzen. Daarvoor heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) woensdag gewaarschuwd.

De prijzen van tarwe zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 35 procent gestegen, die van zuivelproducten met de helft en die van zonnebloemolie met ruim een kwart. Dat komt onder meer door extreme weersomstandigheden in gebieden waar deze grondstoffen worden verbouwd. Ook heeft de explosief toenemende vraag uit Aziatische groeimarkten een prijsopdrijvend effect, aldus de FNLI.

“De situatie op de grondstoffenmarkt baart ons zorgen”, zegt FNLI-directeur Philip den Ouden. “Deze stijging kan niet doorgaan zonder gevolgen. Onze kostprijzen stijgen snel. Uiteindelijk zullen we die kosten moeten goedmaken.” Volgens de federatie blijkt uit recente rapporten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de VN-voedselorganisatie FAO dat de prijzen van grondstoffen de komende jaren zullen blijven stijgen. De gevolgen daarvan voor de consument kunnen niet langer uitblijven, aldus de FNLI.