Deze week wordt een aantal supermarkten bezocht door de ‘flexinspectie’. Dit zijn jongeren van de FNV, SP en GroenLinks die de winkels in gaan om met werknemers te praten. Afgelopen maandag kregen enkele supermarkten in Nijmegen een onverwacht bezoekje. Verder deze week staat de inspectie op de stoep bij supermarkten in onder meer Delft en Leeuwarden.

De jongerenorganisaties maken zich zorgen over de toenemende flexibilisering in de supermarktsector en de gevolgen daarvan voor jongeren. “Veel jongeren uit supermarkten vertellen ons dat zij door hun bazen als wegwerpwerknemers worden beschouwd”, stelde Matthijs Rutten van FNV Jong voor het begin van de actie. Zij krijgen het ene tijdelijke contract na het andere.

Later dit jaar worden de uitzendbranche en de horeca onder de loep genomen. De jongerenorganisaties willen de effecten in kaart brengen van de uit 1999 stammende Flexwet. De wet beoogde zowel werkgevers meer ruimte te bieden om mensen flexibel in te zetten als werknemers met een flexibel contract, zoals oproep- en uitzendkrachten, meer zekerheid te bieden.