De flexibilisering van het werk in supermarkten leidt tot een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Dat vermoeden van FNV Bondgenoten is deze week bevestigd na bezoeken van supermarkten in Nijmegen, Maastricht, Leeuwarden en Delft voor een 'flexinspectie'.

De inspectie bestond uit gesprekken met jongeren in de supermarkt. De gesprekken werden behalve door leden van de vakbeweging ook gevoerd door jongeren van de SP en Groen Links.

Woensdag waren de 'inspecteurs' in drie supermarkten in Delft. “Wat we daar aantroffen, bevestigt onze vermoedens”, aldus Mathijs Rutten van FNV Jong. “Ook in Delftse supermarkten werken heel veel jongeren met een nulurencontract, hetgeen heel vervelend is, want dan krijg je bijvoorbeeld niet doorbetaald bij ziekte.”

“Wat we ook veel zien is dat vakkenvullers weg moeten als ze negentien jaar worden. We horen van managers zelfs dat ze van het hoofdkantoor de opdracht krijgen contracten van medewerkers ouder dan achttien jaar niet te verlengen, omdat die te duur zouden zijn.”

Meestal werden de onderzoekers argwanend bekeken door de supermarktmanagers, maar een leidinggevende uit Maastricht nodigde de groep uit een keer langs te komen om alle medewerkers te informeren over hun rechten. De jongerenorganisaties hebben een website geopend waar jongeren hun ervaringen met flexibele arbeidsvoorwaarden kwijt kunnen. In september worden deze verhalen gebundeld en aangeboden aan politiek en supermarktketens.

Lees ook dit artikel