De modebranche profiteerde flink van het natte zomerweer in juli. Ondernemers in de branche maakten afgelopen maand een uitstekende start met de verkopen van de najaarscollectie. Ze noteerden een gemiddelde omzetstijging van 7,1 procent per winkel. Dit blijkt uit de maandag gepubliceerde modemonitor van Mitex, brancheorganisatie voor de modewinkels.

Gezien de slechte weersomstandigheden zochten veel consumenten alternatieve activiteiten, waarvan winkelen er een was. Hetzelfde effect was ook in 2006 merkbaar in de natte maand augustus. Toen steeg de gemiddelde omzet van de modezaken zelfs met zeventien procent per winkel.

Succesnummers in juli waren wederom de jeans en baby- en kindermode. Beide segmenten blijven bijzonder hoge omzetcijfers halen. Jeansondernemers zagen de verkopen gemiddeld met 30,4 procent toenemen. De consument lijkt de nieuwe herfstcollecties te waarderen. Daarmee staan de seinen op groen voor goede omzetcijfers in de tweede helft van dit kalenderjaar, zo verwacht Mitex.