'Nederlandse pinautomaat fraudegevoelig'

In Nederland is de kans slachtoffer te worden van pinpasfraude groter dan elders in Europa. Dit zegt een woordvoerder van betalingsverwerker Currence in Het Financieele Dagblad.

Van de ongeveer 250 duizend betaalautomaten zijn er circa 25 duizend relatief eenvoudig te manipuleren. Volgens Currence maakt één op de tien winkeliers gebruik van een verouderd type pinautomaat, de HFT201. Dit beige apparaatje is fraudegevoeliger dan de nieuwere apparaten. Bij de invoering van de euro is met Nederlandse winkeliers afgesproken dat zij de eerste vijf jaar geen investeringen in nieuwe betaalsystemen hoefden te doen.

Pinpasfraue, het zogenoemde 'skimmen' van passen, gebeurt op ongeveer dezelfde manier als dat met geldautomaten gebeurt. Fraudeurs plaatsen een paslezer in de automaat die de gegevens van betaalpassen die erdoor heen worden gehaald kopieert. Vervolgens kunnen de gegevens op namaakpassen worden gezet. Door middel van een verborgen camera, een vals toetsenbordje dat over het oorspronkelijke toetsenbord wordt gezet of iemand die goed oplet, wordt de pincode van de klant achterhaald.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!