In New York is afgelopen maart een campagne begonnen om Europese toeristen te lokken. De zwakte van de dollar zorgt voor aantrekkelijke ‘koopjes’ tijdens het winkelen. Dure laptops of superhippe kleding zijn in de VS al snel tot dertig procent goedkoper en dat trekt Europese klanten.

Toch is enige voorzichtigheid geboden. Bij de douane moeten goederen met een waarde van 175 euro of hoger worden aangegeven. Hierover worden belastingen als btw en invoerrechten geheven. Ook kunnen de onderdelen van de Amerikaanse producten verschillen met dezelfde producten in Nederland, wat reparatie moeilijk maakt. “Het hangt van de producent af”, aldus de serviceafdeling van computerhandelaar RAF in Amsterdam. Niet alle klanten die aanspraak willen maken op de garantie van een laptop kunnen worden geholpen.

Dat de dollar zwak is, ligt volgens econoom Kees van Paridon van de Erasmus Universiteit aan het leengedrag van de Amerikaanse regering en inwoners. “Er is een begrotingstekort en ze sparen niet.” Amerika leent van het buitenland om uitgaven te financieren. “En dat gaat ten koste van de dollarkoers”, aldus Van Paridon.